fredag 11 mars 2011

Så kan en online-kyrka fungera i praktiken. Om lifechurch.tv och Pastor Craig.


När det diskuteras om hur kyrkans närvaro på internet ska se ut kan det vara intressant att lyfta fram exempel på den vetenskapliga forskning som görs på området. Häromdagen lyssnade jag till den brittiske religionssociologen Tim Hutchings, som skrev sin avhandling om att skapa online-kyrkor.

Tim Hutchings har för närvarande en postdoc-tjänst vid Umeå universitet och besökte Uppsala universitet i måndags, för att tala om sin forskning. Han lyfte då bland annat fram frågan om hur närvaron på internet påverkar kyrkor som organisationer, med den tradition av mer eller mindre hierarkiskt ledarskap, som ofta präglar dessa. Denna närvaro förutsätter också någon form av anpassning till den medielogik, som gäller just i det här fallet, vilket kanske kan uppfattas som problematiskt i vissa fall.

Tim Hutchings har hittat åtminstone 250 exempel på hur kyrkor använder nätet, som en del av sin verksamhet, men lyfte vid den här föreläsningen framför allt fram Lifechurch. Det är en amerikanske evangelikal mega church, som har fått systerförsamlingar runt om i landet. Söndagens predikan av pastor Craig sänds då inte bara på storbildskärmar i huvudkyrkan, utan också parallellt över nätet till övriga kyrkor i gemenskapen, där det dock finns en lokal pastor som välkomnar också. Anpassningen till medielogiken märks inte minst i dessa gudstjänster, där predikan är hårt mallad till 30 minuter och gudstjänsten som helhet till 60 minuter, precis som om det hade varit en reguljär tv-sändning.

Ett intressant inslag är de watch parties, som människor också uppmanas arrangera i sina hem, med inbjudna gäster framför datorn. Efter att man har sett på och/eller deltagit i gudstjänsten tillsammans finns det sedan ett antal samtalsfrågor att diskutera som ett sätt att göra deltagandet mer aktivt.

I jämförelse med traditionell tv är detta en avsevärt billigare lösning, eftersom det inte kräver några avgifter för sändningsrättigheterna. Det gör därmed också att församlingen inte behöver ha ständiga budskap om hur viktigt det är att tittarna/gudstjänstdeltagarna skänker pengar. Istället finns en enklare generell uppmaning om tiondegivande, vilket tycks vara tillräckligt för att få verksamheten att gå runt.

Parallellt med att gudstjänsten sänds hålls chat-rum öppna på sajten för samtal och förbön. Där finns dock en pågående förhandling mellan församlingsledning, medlemmar och nykomlingar om vad som kan anses få rum. Generellt sett är församlingsledningen mer tolerant än medlemmarna, som helst bara vill se likasinnade där, enligt Tim Hutchings. Spänningen kan bli som störst när församlingen annonserar på porrsajter med budskap i stil med ”varför inte besöka kyrkan istället?”. Den som kommer den vägen anpassar sig ställer sig inte automatiskt i hyllningskören, utan kan vara kraftigt ifrågasättande.

Församlingen använder sig slutligen mycket aktivt av Facebook också, som en kontaktyta och möjlighet till evangelisation genom medlemmarna i relation till deras respektive vänner.

2 kommentarer:

  1. Roligt att du tycker det, Carina! Ännu en vinkel på temat kyrkor på nätet, men från lite nytt håll kanske.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.