fredag 21 september 2012

Hillsongs lovsånger trea på iTunes topplista. Ett oväntat exempel på ’public religion’?


När detta skrivs ligger lovsångsalbumet Global project trea på iTunes topplista, efter att tidigare under veckan ha hållit andraplatsen under några dagar. Det är den svenska grenen av den framgångsrika australiensiska Hillsong-rörelsen, som står bakom utgivningen, i samarbete med moderkyrkan. Det är onekligen överraskande, men samtidigt spännande.

När vi inom forskningen talar om religionens ökade synlighet och offentlighet är det knappast den här typen av exempel som vi tänker på i första hand, utan kanske snarare politik och massmedier. Men just därför är det här roligt och oväntat. På 70-talet var den här typen av musik fortfarande en del av den breda musikkulturen, åtminstone på Svensktoppen och i en del sångprogram på tv. Men den har sakta, men säkert glidit ur människors medvetande, som en följd av den allmänna religiösa förändringen.

Jag påstår inte att det nu är folk i allmänhet, som glatt kastar sig över lovsångsgenren. Men själva synligheten i sig, att gudstjänstmusik får en så offentlig plats, ger förmodligen ändå ringar på vattnet. Det bidrar till att göra religion synlig, när de flesta trodde att den nästan inte längre fanns.

Hur låter det då? Lite rockigare än mycket annat i samma genre, men med samma typ av enkla texter. Personligen tycker jag att det blir lite platt att lyssna på, men det är bruksmusik, som fungerar bäst när man själv deltar i den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar