fredag 2 december 2011

Två områden som kyrkan skulle vara duktig på: människovärdig äldrevård och prestationsbefriad idrott


Svenska kyrkan må ha minskat i storlek, men den är alltjämt en stark och viktig kraft i samhället. Därför finns det också anledning att fundera över hur kyrkan kan utvecklas och bidra på nya sätt med sin särskilda kompetens. Här vill jag särskilt nämna två områden: äldrevård och idrott.

Debatten om Caremas misskötta äldreboenden nyligen kom att handla mycket om upphandling och vinstintresse. Men även med fri konkurrens kan det förstås finnas modeller, där vinstintresset inte är främsta drivkraften. Och faktum är att världens idag mest värdefulla företag, Apple, kanske inte hade varit så stort om det inte hade drivits av viljan att skapa något stort, snarare än att tjäna pengar.

Att bedriva äldre- och sjukvård och undervisning ligger i kyrkans DNA, för så ser det ut i nästan hela världen, där kyrkan finns. Och i Sverige skulle kyrkan åter kunna vara en stor och duktig aktör inom exempelvis äldrevården, genom sin särskilda kompetens när det gäller att möta människor på ett värdigt sätt. Självklart ska den verksamheten gå runt rent ekonomiskt, men den grundläggande drivkraften kommer att vara en annan och kanske en bättre sådan, än för (de flesta) kommersiella företag.

Det andra området jag vill lyfta fram är idrotten, där så många får glädje och bättre hälsa. Men det finns också en baksida i att det nästan alltid handlar om prestation och att vara bättre än någon annan. Och det alla vi som har varit sämst någon gång att det inte är någon rolig känsla.

En del svenska kyrkor och samfund har sedan länge tillbaka satsat på att bedriva egen idrottsverksamhet, bland annat genom samarbetsorganisationen KRIK. Där blandas olika idrotter med andakt, där både kropp och själ får vara med och få sitt. Och framför allt – det är i väldigt hög grad prestationsbefriat, till skillnad från skolan och så många andra miljöer som barn och ungdomar lever i. Poängen här är inte att vara bäst utan att få må bra. Där tror jag att Svenska kyrkan också skulle kunna erbjuda goda alternativ. Det finns alltför mycket både psykisk och fysisk ohälsa i vårt land, även bland barn och ungdomar.

Detta betyder förstås inte att jag är emot samarbeten vare sig inom äldrevård eller idrott, där kyrkan bidrar med en liten del. Men eftersom det här handlar om så grundläggande ideologiska frågor tror jag att det är ännu bättre med helhetslösningar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.